De energietransitie: veelgestelde vragen en antwoorden!

Home > Inwoners > Duurzaam wonen > De energietransitie: veelgestelde vragen en antwoorden!

De energietransitie: veelgestelde vragen en antwoorden!

transitie

1. Energieneutraal, wat is dat?

Een energieneutrale woning is een woning die zo zuinig is, dat deze nauwelijks nog energie nodig heeft voor verwarming. De nog benodigde energie wordt ter plekke duurzaam opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Een energieneutrale gemeente is een gemeente waar alle energie, die nodig is voor wonen, werken, industrie, vervoer en recreëren binnen de eigen gemeentegrenzen duurzaam opgewekt. In 2045 wil Boxmeer energieneutraal zij, 5 jaar eerder dan de landelijke plannen.

2. Gaan we dan geen aardgas meer gebruiken?

Dat klopt. Aardgas is een fossiele brandstof en geen vorm van duurzame energie. We gaan geleidelijk over op andere vormen van energie.

3. Welke alternatieven zijn er op dit moment voor aardgas?

Er komen steeds meer goede alternatieven voor de ‘ouderwetse’ gasgestookte cv-ketel:

  • Alle electric: dit is de verzamelnaam voor oplossingen waarbij warmte wordt geproduceerd met elektriciteit: een warmtepomp die water verwarmt of infraroodpanelen die de ruimte verwarmen. De elektriciteit wordt waar mogelijk op of rond het gebouw zelf opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak. Als er te weinig elektriciteit is, gebruiken all electric gebouwen stroom van het landelijk elektriciteitsnet. Als er te weinig elektriciteit is, gebruiken all electric-toepassing.
  • Houtpelletkachels: een houtpelletkachel is een verbrandingsoven die de voordelen van een houtkachel combineert met het gebruikersgemak van een gas-cv-toestel. Door geavanceerde technologie wordt de uitstoot en vervuiling tot het minimum teruggebracht.
  • Warmtenet: Warmtenetten transporteren warm water naar woningen, kantoren en andere gebouwen. Het water komt doorgaans van een centrale bron en gaat via een stelsel van pijpen en leidingen naar de gebruikers. Warmte komt meestal van de industrie, maar zal de komende jaren ook vaker afkomstig zijn uit oppervlakte- of afvalwater (riool). De overtollige energie van de industrie wordt dan gebruikt om water te verwarmen.
  • Een woning met een aansluiting op een warmtenet stoot afhankelijk van de herkomst van de warmte ongeveer 50 tot 70% minder CO2 uit. Op dit moment zijn er in de gemeente Boxmeer geen plannen om met stadswarmte te starten. In het kader van de Regionale Energiestrategie worden bronnen van warmte in beeld gebracht.
  • Groen gas: groen gas wordt gemaakt van met name (riool)slib en GFT (biomassa). Er is nog weinig groen gas in Nederland. Groen gas is nu vooral een oplossing als andere duurzame energiesystemen geen uitkomst bieden. Denk aan een historische binnenstad, met veel monumentale panden en een heel compact ondergrondse infrastructuur met weinig ruimte voor bodemwarmte.

4. Wat moet of kan ik doen?

Geen paniek! We sluiten niet morgen de gaskraan. We moeten wel met zijn alle aan de slag willen we in 2045 geen aardgas meer gebruiken voor verwarmen, douchen en koken. U kunt al gaan onderzoeken wat de alternatieven zijn. Wat u ook kiest: energie besparen is altijd slim om te doen. Bijvoorbeeld door uw huis goed te laten isoleren, ledlampen aan te schaffen, bewust om te gaan met uw elektrische apparatuur of zelf energie op te wekken met zonnepanelen.

  • Neem in al uw (verbouw)plannen mee dat uw huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Dit voorkomt dat u nu aanpassingen doet, waar u later spijt van heeft, zoals een nieuwe vloer zonder vloerverwarming.
  • Als u gaat verbouwen, dan kunt u uw woning bouwfysisch (de schil) en installatie technisch laten voorbereiden op aardgasvrij of al daadwerkelijk aardgasvrij maken. Laat u zich adviseren door een energieadviseur bij uw (verbouw)plannen.
  • Nieuwe keuken? Kies dan voor elektrisch koken! Een inductiekookplaat is meestal de beste oplossing.
  • Gebruik (koop) groene stroom. Stroom is alleen duurzamen dan aardgas als deze ook duurzaam is opgewekt met bijvoorbeeld: zon, wind of waterkracht.

5. Mijn CV-ketel heeft zijn beste tijd wel gehad. Wat moet ik doen?

Als de CV-ketel (bijna)  op is, is dat een goed moment om na te denken over alternatieven. Een duurzaam alternatief is makkelijker gezegd dan gedaan. Isoleren, een warmtepomp, aansluiten of stadswarmte of vloerverwarming plaatsen zal naar alle waarschijnlijkheid meer geld kosten. Al zijn er interessante landelijk subsidies. De gemeente Boxmeer helpt u bij de financiering door het aanbieden van een duurzaamheidslening met een rente van 1,6%. Als een snelle overgang naar een warmtepomp nog geen optie is dan kunt u ervoor kiezen om toch nog één keer een nieuwe cv-ketel te kopen of te leasen of over te gaan op een hybride systeem.

6. Wat doet aardgasvrij maken met de waarde van mijn huis?

Een goed geïsoleerd woning die klaar is voor de toekomst is waardevast. Het isoleren zorgt voor een comfortabele woning met een lager energiegebruik en veel langere energierekening. Dit komt ten goede aan de waarde van de woning, denk aan circa 5%.

7. Buurkracht en Brabant Woont Slim zouden mij verder kunnen helpen?

Jazeker! Met Buurkracht ga je samen met meerdere buren én een adviseur van Buurtkracht aan de slag met energiebesparing. Eerst vorm je een team met buurtgenoten en organiseer je een avond voor de hele buurt. Buurkracht regelt communicatiemiddelen zoals flyers, posters en brieven om je hierbij te helpen. Geinteresseerde buren schrijven zich vervolgens in voor een persoonlijke offerte. Als ze die accepteren, komt de gekozen leverancier vervolgens de isolatie- of installatiemaatregelen treffen. Zo heb je de isolatie of zonnepanelen binnen 12-16 weken voor elkaar!

Brabant Woont Slim wijst u de weg naar comfortabeler, voordeliger én groener wonen.In de hele regio werken energiecooperaties, bedrijven, gemeenten en particulieren samen om de grootste opdracht van de 21ste eeuw te realisren. Samen helpen we bewoners met het verduurzamen van hun woning. Dit is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen en de opwarming van de aarde te verminderen. Iedere duurzame stap is er een en begin bij u!

Kijk gauw op: www.buurkracht.nl en www.brabantwoontslim.nl

aardgasvrij in 5 stappen