Energielabel

Home > Inwoners > Duurzaam wonen > Energielabel

Energielabel

Definitief energielabel vanaf 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur woning

Logo energielabelIn Nederland moet sinds 2008 bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van gebouwen een energielabel beschikbaar worden gesteld. Elke woningeigenaar of verhuurder die nog niet in het bezit is van een energielabel, ontvangt begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel thuis. Dit voorlopige energielabel valt vanaf 1 januari 2015 op de deurmat en is een letter van A tot en met G, waarvan A de zuinigste en G de minst zuinige woningklasse voorstelt. De voorlopige toewijzing van het energielabel voor woningen is gebaseerd op openbare gegevens over de woning, zoals het bouwjaar.

Voor de regio Noord Brabant worden de voorlopige energielabels eind januari 2015 en begin februari verstuurd. Het voorlopige energielabel is niet afdoende bij de verkoop of verhuur van een woning.

De verkoper/verhuurder kan vanaf 1 januari 2015 zelf eenvoudig een definitief energielabel aanvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl. Het definitief energielabel is per 1 januari 2015 verplicht bij verkoop of verhuur van woningen.

Via de website www.energielabelvoorwoningen.nl  kunt u, na inloggen met DigiD, de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen. Bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De website geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel. Vervolgens controleert een erkende deskundige de gegevens op afstand. Na akkoord ontvangt u een definitief energielabel. Deze erkende deskundige brengt hiervoor kosten in rekening (tussen 15 en 100 euro). Dit definitief energielabel is 10 jaar geldig na uitgifte. Dat geldt ook voor het huidige energielabel. Het voorlopig energielabel heeft geen formele status. Het is een indicatie van de gegevens zoals deze over de woning bekend zijn uit informatie uit de woningmarkt.

Meer informatie

Vanaf 1 januari 2015 kunnen inwoners met vragen informatie vinden op de website www.energielabelvoorwoningen.nl  of contact opnemen met de helpdesk.

WYSIWYG

Bekijk ook het filmpje met tips om uw tuin klimaatbestendig te maken.

Open film