Energielabel

Home > Inwoners > Duurzaam wonen > Energielabel

Energielabel

Gaat u uw huis verkopen of verhuren? Dan bent u verplicht een definitief energielabel te hebben. Per 1 januari 2021 wordt strenger gekeken naar de woning bij het vaststellen van het energielabel. Dit energielabel maakt zichtbaar hoe energiezuinig uw huis is. Dit is belangrijke informatie voor de nieuwe koper of huurder. Een energiezuinig huis heeft namelijk een lagere energierekening; dit maakt u woning meer waard.

Waarom een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn door isolatie en installaties. Hiermee kan de woning verder worden verduurzaamd, energiekosten worden bespaard en het woongenot toenemen.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

De energielabel-letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik, uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr). Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas. De energieprestatie wordt vastgesteld met de nieuwe bepalingsmethode NTA8800. De methode is gebaseerd op de Europese CEN-normen. Een energielabel is 10 jaar geldig.

Huis verkopen = energielabel tonen

Als je je huis gaat verkopen, dan moet je aan de koper laten zien welk energielabel jouw woning heeft. Is er voor je woning geen energielabel afgegeven? Dan is het tot 01-01-2022 niet verplicht om de energieprestatie-indicator te vermelden in de verkoop- of verhuuradvertentie. Is er voor je woning een energielabel afgegeven? Dan moet deze wel worden vermeld in de verkoop- of verhuuradvertentie.

Tijdens het transactiemoment is altijd een geldig energielabel verplicht. Doe je dat laatste niet, dan kun je een boete krijgen.

Wat kost het?

Het energielabel wordt vastgesteld door een energie-adviseur die bij jou thuis langskomt en alle kenmerken van de woning opneemt. De kosten verschillen, maar gemiddeld vragen energieadviseurs ongeveer 190 euro bij een eengezinswoning en ongeveer 100 euro bij appartementen. Deze prijs is gebaseerd op onderzoek uit 2019 en kan inmiddels hoger zijn. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur de prijs van het energielabel. Er wordt op dit moment een nieuw marktonderzoek gedaan naar de prijs. 

Begin op tijd met aanvragen

Er is op dit moment veel vraag naar energielabels. De energieadviseurs hebben het dus  druk. Begin daarom op tijd met aanvragen: de aanvraag kan een paar weken tot een paar maanden duren. Ga naar: Energielabel voor woningen voor meer informatie en aanvragen.

Energiebesparing en duurzaamheidslening

Bent u van plan om uw huis te verduurzamen? Kijk op www.brabantwoontslim.nl voor advies over energiebesparende maatregelen en subsidies. Een te dure investering? De gemeente biedt een duurzaamheidslening voor particulieren aan om u een handje te helpen!