Zet het gas uit!

Home > Inwoners > Eten & drinken > Zet het gas uit!

Zet het gas uit!

Als je pasta, rijst, couscous, quinoa, bonen of linzen kookt, kun je simpelweg het gas na een paar minuten koken uitzetten! Zorg dat de deksel goed sluit en het wordt vanzelf gaar. Bijkomend voordeel: aanbranden is er niet meer bij. Dus ook een prima methode voor je havermout of erwtensoep!

Vroeger, toen brandstof vaak schaars was, was energiezuinig koken een must.

Het heeft ook praktische voordelen: minder water - dus meer smaak, vitaminen en mineralen, geen risico op aanbranden of droogkoken én geen stress meer tussen vijf en zes. Echte 'slow food' dus! Ook handig op de camping, als je op kamers woont, of als je pitten tekort komt bij de voorbereidingen voor een uitgebreid diner.

Hooikist

Vroeger stond in veel huishoudens een hooikist in de keuken. De naam zegt het al: een kist gevuld met isolerend hooi. Je stopt de pannen er goed afgesloten in en laat het eten langzaam garen. Niet alleen kale pasta, maar bijvoorbeeld ook hele stoofschotels. Je kunt hem ook gebruiken om deeg te laten rijzen of om zelf yoghurt te maken.

Hoe werkt het?

  • Zorg dat je pan goed vol is, hoe minder lucht hoe beter;
  • Wanneer het gerecht aan de kook gebracht is, laat het dan nog 1/6 van de normale kooktijd goed doorkoken;
  • Zet je pan meteen van het vuur in de hooikist en pak de pan goed in;
  • Laat het gerecht ruim 2x de normale kooktijd gaar worden;
  • Zorg dat je de hooikist even goed laat uitdampen als je de pan er uit gehaald hebt.

Heb je echt een kist nodig???

Er zijn allerlei prima alternatieven voor de kist. Kant-en-klaar kun je de vrolijke Hooimadam kopen. Je kunt ook simpel een oude deken of slaapzak gebruiken. Je kunt de pan in een winterjas wikkelen, in je bed zetten of tussen de kussens van de bank. Alles wat de warmte goed vasthoudt, is prima!