Zorgverzekering voor minima

Home > Inwoners > Informatie zorg > Verzekeringen en regelingen > Zorgverzekering voor minima

Zorgverzekering voor minima

Verzekeren tegen ziektekosten wordt steeds duurder. Daarom heeft de gemeente een collectieve zorgverzekering voor inwoners met een minimaal inkomen. Het zogenaamde “VGZ GemeentePakket” biedt een uitgebreide dekking voor de meeste zorgkosten.

Wie kan deelnemen?

Het VGZ GemeentePakket wordt aangeboden aan inwoners die een inkomen hebben tot 115% van de geldende bijstandsnorm én ook niet beschikken over vermogen dat boven de toepasselijke vermogensgrens van de bijstand ligt.

Ook inwoners met een ander inkomen, die aan beide voorwaarden voldoen, kunnen zich opgeven voor deelname aan de collectieve zorgverzekering via de gemeente.

Waar vind ik de bijstandsnormen?

De bijstandsnormen en vermogensgrenzen staan op het inlegvel dat bij de folder “Ken uw rechten” hoort. Deze folder kunt u hiernaast downloaden.

Vergelijk uw maandelijks netto inkomen inclusief vakantietoeslag met de voor u geldende bijstandsnormen bij 115%. Kijk dan of u ook niet boven de vermogensgrens uitkomt.

Is uw inkomen en vermogen gelijk of lager dan zijn de voorwaarden op u van toepassing.

De voordelen van het VGZ GemeentePakket op een rij:

  • zeer uitgebreide dekking, inclusief tandartskosten;
  • hoge vergoedingen voor veel voorkomende zorgkosten;
  • een lagere premie door compensatie via de gemeente;
  • het eigen risico kan volledig meeverzekerd worden;
  • opzegservice.

Compensatie in de premie

De collectieve zorgverzekering maakt onderdeel uit van de Regeling Compensatie Zorgkosten (RCZ). Op grond van deze regeling kan de gemeente mensen met een laag inkomen compenseren voor hun zorgkosten. Dit betekent dat de gemeente maandelijks bijdraagt in de premie voor het VGZ GemeentePakket.

Keuze uit twee polissen

Ook in 2018 is het mogelijk om tussen twee verschillende polissen te kiezen:

  • een polis zonder verzekering van het eigen risico
  • een polis mét verzekering van het gehele eigen risico

De gemeentelijke compensatie bedraagt € 30,- per maand voor de polis zonder verzekering eigen risico en € 43,- per maand voor de polis waarbij het eigen risico geheel wordt meeverzekerd.

De compensatie vanuit de gemeente wordt door VGZ direct in mindering gebracht op uw  maandelijkse premie waardoor deze lager uitvalt.

Een betalingsachterstand?

Hebt u een betalingsachterstand voor de premie bij uw huidige verzekeraar? Dan is overstappen niet altijd mogelijk. Wij adviseren u om eerst contact op te nemen met uw huidige verzekeraar alvorens zich aan te melden voor het VGZ GemeentePakket.

Digitaal aanmelden

Aanmelden kan vanaf 20 november 2017 via www.gezondverzekerd.nl

Kies “Boxmeer” in het zoekvenster en maak uw keuze. U vindt op www.gezondverzekerd.nl. ook alle informatie over het VGZ GemeentePakket, zoals premies en vergoedingen.

Vragen?

Komt u er niet uit? Het Advies en Informatiepunt Boxmeer (AIB) in de Weijer kan u informeren en helpen bij uw aanmelding. De contactgegevens vindt u hiernaast.

U kunt ook altijd met vragen bij de gemeente terecht op telefoonnummer 0485-585 911. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur.