B. de Bruin

Home > Inwoners > Kijkje in het college

B. de Bruin

 • Kijkje in het college 28 mei

  BoukeSamen onderweg naar een nieuwe gemeente

   Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis willen samen een nieuwe gemeente gaan vormen. We willen onze krachten bundelen en gaan stevige verbindingen maken met alle dorpen van onze gemeenten. We werken toe naar een definitief samengaan op 1 januari 2022.

  13 mei zijn we begonnen en 11 juni  zijn we in alle 25 dorpen in de gemeenten Cuijk, Sint Anthonis en Boxmeer geweest, om jullie ideeën te horen voor de nieuwe gemeente. Het doet ons goed dat we in elk dorp enthousiaste mensen ontmoeten, die een mening hebben over de ambities voor de nieuwe gemeente en hun dorp. Deze ideeën voor de toekomst nemen we mee in onze plannen. Wel jammer dat de opkomst niet zo groot is. Waar dat in zit, weten we niet. Misschien houdt het veel van onze inwoners niet zo bezig, of denken jullie liever op een andere manier mee? Als dat laatste het geval is, nodig ik je van harte uit via de website samenonderwegnaareennieuwegemeente.nl te laten weten wat jij belangrijk vindt voor een nieuwe gemeente.

  Een vraag die ik vaker hoor in de dorpen, is waarom we eigenlijk een nieuwe en grotere gemeente willen. Dat willen we omdat we als grotere gemeente sterker staan en meer bestuurskracht  kunnen tonen. Maar wat bedoelen we hier nu eigenlijk mee en waarom is dit  belangrijk? Als gemeente voeren we taken samen met andere gemeenten uit, omdat ze te groot, te duur en te ingewikkeld zijn om ze alleen te doen. Bijvoorbeeld de jeugdzorg of de afvalverwerking. Als kleinere gemeente heb je dan beperkt iets te zeggen over het beleid en over de kosten. Je wordt geconfronteerd met zaken waar je geen invloed op hebt. Als grotere gemeente heb je een zwaardere stem in het geheel of is het zelfs mogelijk om bepaalde taken weer zelf binnen de gemeente uit te voeren. We krijgen dan meer te zeggen over ons beleid en over ons geld, dus meer bestuurskracht.

  Waar komt het nieuwe gemeentehuis te staan?, is ook een vraag die ik vaker hoor. Dit is nog niet bekend en zal, zoals het er nu uitziet, pas in 2021 worden besloten. Wel wordt er nu al nagedacht over de naam van de nieuwe gemeente en we nodigen iedereen uit om hierover mee te denken. Voor de zomer start nog de campagne en kan iedereen ideeën voor de naam indienen. Een vertegenwoordiging uit de drie gemeenten selecteert vervolgens drie passende namen. In het najaar van 2019 mag iedereen een stem uitbrengen op één van de geselecteerde namen. De naam met de meeste stemmen wordt voorgesteld aan de gemeenteraden als nieuwe naam.

  Als  je vragen hebt, stel ze gerust, of kijk eens op onze site: www.samenonderwegnaareennieuwegemeente.nl

 • Kijkje in het college 4 februari

 • Kijkje in het college 13 november

 • Kijkje in het college 25 september