75-jarig bestaan Oorlogsmuseum Overloon

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > 75-jarig bestaan Oorlogsmuseum Overloon

75-jarig bestaan Oorlogsmuseum Overloon

Het eerste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa

Vandaag is het 75 jaar geleden dat het Oorlogsmuseum in Overloon werd geopend. Het museum is een begrip in het Land van Cuijk en ver daarbuiten. In verband met de coronamaatregelen wordt dit jubileum later gevierd, in de week van 14 oktober.

Het museum werd opgericht door de Overloner Harrie van Daal. Hij was in de jaren '30 ambtenaar bij de gemeente Vierlingsbeek en had ook het WO1-slagveld van het Belgische Ieper bezocht. Die oorlog was toen net twintig jaar geleden en de verwoestingen hadden indruk op hem gemaakt.

Van 30 september 1944 tot 18 oktober 1944 vond de Slag bij Overloon plaats. De bevolking moest per direct evacueren. Toen Van Daal na de Slag terugkwam was het dorp totaal verwoest. Langzaam bouwden de mensen hun leven weer op.

In mei 1945 liep Van Daal door het kapot geschoten Overloonse bos met alle overblijfselen van de strijd. Hij had het idee om op dit voormalige slagveld een monument te stichten, een vredemonument tegen oorlog, onderdrukking en vervolging. Het hele dorp kon zich vinden in het idee van een vredesmonument. Een jaar later, op 25 mei 1946, werd “Het Vredemonument” onthuld in aanwezigheid van Prinses Juliana en ging het museum open voor het publiek. Het was het eerste museum over de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.

Burgemeester Van Soest: “De bezoekers van het Oorlogsmuseum worden geraakt door de bijzondere sfeer die dit museum uitademt. Het museum heeft een grote educatieve en historische waarde voor jong en oud en is voor velen een baken van herkenning en waardering. We zijn trots om zo’n museum in onze gemeente te hebben. Ik wil dan ook graag alle medewerkers en vrijwilligers bedanken voor hun inzet en hopelijk kunnen we in oktober dit jubileum vieren”.