Asbest verwijderen en aanbieden

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Asbest verwijderen en aanbieden

Asbest verwijderen en aanbieden

Dit item is gearchiveerd op 13-06-2017.

AfvalzakjeVanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. In het Land van Cuijk en Boekel kunt u als particulier asbest tot 35m2 of 500kg gratis inleveren op de milieustraat in Haps. Heeft u meer dan 35m2 of 500kg, dan zijn er verschillende subsidieregelingen.

Het verbod op asbestdaken moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen, die een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Landelijke subsidieregeling

Heeft u meer dan 35m2 of 500kg asbest, dan kunt u gebruik van de subsidieregeling Verwijderen asbestdaken. Particulieren, (agrarische) bedrijven, non-profit organisaties en overheden kunnen gebruik maken van de subsidieregeling. De subsidie bedraagt € 4,50 per m2 met een maximum van €25.000,- per adres. Alle informatie over de landelijke subsidieregeling vindt u op www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-verwijderen-asbestdaken.

Lokale subsidieregeling

Gaat u slopen en komt daarbij meer dan 35m2 of 500kg asbest vrij? Dan kunt u subsidie krijgen van €81,- per 1.000kg tot maximaal €500,-. Deze regeling geldt alleen voor particulieren die wonen in het Land van Cuijk en Boekel. Alle informatie over de lokale subsidieregeling vindt u op www.afvalaanbieden.nl/afvalsoorten/asbest.

Veilig verwijderen en aanbieden van asbest

Zorg ervoor dat:

  • het luchtdicht verpakt is in doorzichtig plastic van minimaal 0.2 mm dikte en de pakketten goed dichtgeplakt zitten met sterke tape, zodat dit inderdaad luchtdicht blijft;
  • het asbest dubbel verpakt is, dus met twee lagen plastic van minimaal 0.2 mm dikte;
  • de verpakking in handzame pakketten aangeboden wordt;
  • u de pakketten zelf in de daarvoor beschikbare container deponeert.

Om te voorkomen dat u thuis bij het verwijderen en verpakken asbestvezels zou kunnen inademen, kunt u uw asbest nat maken voordat u hiermee aan de slag gaat. Meld een asbestsloop altijd bij de Afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente. U krijgt van hen richtlijnen voor het veilig verwijderen van asbest.

Voor meer informatie

Bekijk de website:                       www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp:               www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail:                        info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter:                               @BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn:                    (0485) 338 352