Bestrijding processierupsen

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Bestrijding processierupsen

Bestrijding processierupsen

Dit jaar zijn er nog meer eikenprocessierupsen dan in recordjaar 2018. Om een idee te geven van de hoeveelheden: in 2017 moesten er 232 bomen worden behandeld en in 2018 maar liefst 3557. Er wordt met man en macht gewerkt om de overlast zo snel mogelijk te bestrijden, er staat nu al voor weken werk ingepland.

Waar bestrijdt de gemeente Boxmeer de processierups?

  • Binnen de bebouwde kom;
  • Doorgaande wegen en hoofdverbindingswegen (ook druk bezochte recreatieve routes);
  • Door veel kinderen gebruikte schoolroutes;
  • Bij sport- en speelplekken (geen formele sportvelden);
  • Gebieden waar onderhoud aan bomen is gepland;

Meldingen over processierupsen op deze plaatsen in de openbare ruimte, kunt u doen via mijngemeente app, deze website en 0485 585911. Na een melding wordt op basis van de locatie en de mate van de overlast de aanpak en volgorde van de behandeling bepaald.

Valt uw melding buiten de aangegeven locaties, of is de desbetreffende boom géén eigendom van gemeente Boxmeer, dan wordt deze niet in behandeling genomen.

Wat kunt u zelf doen?

Als u processierupsen op uw eigen terrein ontdekt, adviseren wij u een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Aanmelding bij de Bomenbank zoals wij eerder adviseerden vanwege de lagere kosten, is op dit moment niet aan de orde.  Nieuwe aanvragen van particulieren, bedrijven en organisaties kan de Bomenbank  wegens de extreme drukte momenteel niet in behandeling nemen. De Bomenbank  verwacht dat dit op zijn vroegst in augustus weer mogelijk is.

Preventief kunt u een kleine bijdrage leveren met een bloemrijke tuin. Natuurlijk vijanden van de processierups, zoals larven van de gaasvlieg, sluipwespen en lieveheersbeestjes, houden van een bloemrijke omgeving.