Bestrijding processierupsen

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Bestrijding processierupsen

Bestrijding processierupsen

Dit jaar komen er naar verwachting nog meer eikenprocessierupsen dan in recordjaar 2018. Om een idee te geven van de hoeveelheden: in 2017 moesten er 232 bomen worden behandeld en in 2018 maar liefst 3557. Gemeente Boxmeer heeft de processierupsen ook dit jaar weer zo goed mogelijk preventief bestreden, maar alle overlast voorkomen, is helaas niet haalbaar.

Waar bestrijdt de gemeente Boxmeer de processierups?

  • Binnen de bebouwde kom;
  • Doorgaande wegen en hoofdverbindingswegen (ook druk bezochte recreatieve routes);
  • Door veel kinderen gebruikte schoolroutes;
  • Bij sport- en speelplekken (geen formele sportvelden);
  • Gebieden waar onderhoud aan bomen is gepland;

Meldingen over processierupsen op deze plaatsen in de openbare ruimte, kunt u doen via mijngemeente app, www.boxmeer.nl en 0485 585911. Na een melding wordt op basis van de locatie en de mate van de overlast de aanpak en volgorde van de behandeling bepaald.

Valt uw melding buiten de aangegeven locaties, of is de desbetreffende boom géén eigendom van gemeente Boxmeer, dan wordt deze niet in behandeling genomen.

Wat kunt u zelf doen?

•             Als u processierupsen op uw eigen terrein ontdekt, adviseren wij u een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. U kunt zich hiervoor ook bij de Bomenbank aanmelden. Ook dan zijn de kosten voor uzelf, maar zijn deze wel lager omdat u bijvoorbeeld geen voorrijkosten betaalt. De bestrijding wordt gelijktijdig uitgevoerd met andere bomen in de straat of buurt.

•             Preventief kunt u een kleine bijdrage leveren met een bloemrijke tuin. Natuurlijk vijanden van de processierups, zoals larven van de gaasvlieg, sluipwespen en lieveheersbeestjes, houden van een bloemrijke omgeving.

Meer informatie

Kijk op www.oakie.info