Bezorgde inwoners Overloon

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Bezorgde inwoners Overloon

Bezorgde inwoners Overloon

Twee weken geleden hadden we een goed gesprek met inwoners van Overloon over de overlast van jonge criminele asielzoekers uit zogenaamde veilige landen. Een groot probleem waarover omwonenden en andere inwoners zich zorgen maken en die zorg delen we als gemeente.

Voor de duidelijkheid, het gaat niet om dé asielzoekers, maar om een kleine groep asielzoekers die vaak niet eens recht hebben op asiel, maar wachten op de procedure en tot die tijd worden gehuisvest in een AZC. Het liefst zou ik dit soort mensen met kop en kont aanpakken en over de grens gooien, maar we moeten ons aan de wet houden. En die is zo dat ook mensen uit veilige landen niet bij de grens meteen weer kunnen worden teruggestuurd.

Wat we wel doen samen met de politie en onze straatcoaches, is deze groep zo dicht mogelijk op de huid zitten. Ook heb ik vorig jaar al samen met mijn collega van Venray die met dezelfde problemen te maken heeft, deze indringend onder de aandacht gebracht van de staatssecretaris. Hij erkende de problemen die ook in andere plaatsen in het land aan de orde zijn en is bezig om op korte termijn een aantal aanscherpingen door te voeren in de aanpak van de groep overlastgevende asielzoekers.

Zijn de bezorgde inwoners van Overloon daarmee direct geholpen? Nee, helaas niet. Waar de inwoners ook zeker niet mee geholpen zijn, is een karikatuur maken van de manier waarop we de overlast samen met politie, COA en inwoners zo goed mogelijk proberen aan te pakken. Natuurlijk geven we als gemeente geen advies ‘maar een hond te nemen’ of ‘een hoog hek te plaatsen’. Extra schrijnend aan zulke onzinverhalen is dat het inwoners nog meer onrust en een onveilig gevoel geeft, omdat ze zich aan hun lot overgelaten voelen.

Ik begrijp de frustraties van onze inwoners die met deze overlast te maken krijgen, ik voel deze zelf ook. Want natuurlijk zou ik het liefst per direct een oplossing kunnen bieden voor de terechte zorgen en die heb ik niet. Maar samen met politie, COA en inwoners de best mogelijke aanpak blijven zoeken, is en blijft een prioriteit.