Column: Laat uw stem niet verloren gaan

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Column: Laat uw stem niet verloren gaan

Column: Laat uw stem niet verloren gaan

De Tweede Kamerverkiezing staat voor de deur, met extra maatregelen om het zo veilig mogelijk te laten verlopen. ’t Hoogkoor zal bij deze verkiezing niet als stembureau fungeren, want zoals u vast al gehoord heeft opent medio maart een nieuwe vaccinatielocatie in Sportcentrum ’t Hoogkoor in Boxmeer. Hier ben ik als burgemeester trots op. Een locatie dichtbij, voor onze inwoners. Naar verwachting kunnen er hier op korte termijn 900 mensen per dag gevaccineerd worden. Zo is er opnieuw licht aan het eind van de tunnel en kunnen wij hopelijk het jaar 2021 samen afsluiten en vieren.

Het zal u niet zijn ontgaan dat de verkiezingscampagnes en debatten voor de Tweede Kamerverkiezing in volle gang zijn. Er zijn dit jaar 37 partijen die mee doen aan de Tweede Kamerverkiezing. Dat is het grootste aantal deelnemende partijen in de naoorlogse geschiedenis. Op 17 maart mogen alle Nederlandse staatsburgers van 18 jaar en ouder stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. Dit is een belangrijk en mooi voorrecht. In Nederland vinden wij het vanzelfsprekend dat wij mogen stemmen, maar in veel landen is dit geen grondrecht. Een democratie werkt alleen als zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. U kunt het zo zien: wanneer er te veel mensen niet gaan stemmen, dan is de Tweede Kamer geen goede afspiegeling van het volk.

Het stemmen kan er voor u dit jaar anders uit zien dan in voorgaande jaren en dat is dankzij de vele extra mogelijkheden. Zo zijn er vooral voor de risicogroepen extra stemmogelijkheden op maandag 15 en dinsdag 16 maart. En als u 70 jaar of ouder bent, dan is er de mogelijkheid om uw stem per brief uit te brengen. Daarnaast kunt u een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen, bijvoorbeeld als u coronasymptomen heeft.

Bovendien zijn er in de stemlokalen extra maatregelen getroffen zodat iedereen veilig kan stemmen. Ook voordat u van plan bent het stemlokaal te bezoeken, wordt er gevraagd een gezondheidscheck af te nemen. Alleen als alle vragen met ‘nee’ beantwoord kunnen worden, mag u naar het stemlokaal. Zo blijft het voor iedereen veilig en kan iedereen zijn stem uitbrengen.

Veel waardering heb ik voor alle vrijwilligers die zich ook dit jaar weer op diverse manieren voor de verkiezingen inzetten. Dank daarvoor. Helaas merk ik wel, dat er minder respect is voor de vrijwilligers van de politieke partijen die zich inzetten voor een geordende democratie. Een voorbeeld hiervan is het afscheuren, overplakken en bekladden van verkiezingsposters op diverse plekken in onze gemeente. Onlangs kreeg ik een telefoontje dat een van de affiches beklad was met een hakenkruis. Dit vind ik schandalig en een uiting van ongewenste verharding van de samenleving.

Iedereen lijdt op zijn eigen manier onder deze crisis. Laten we er voor elkaar zijn, elkaar respecteren, elkaar helpen waar nodig en genieten van de kleine dingen. Zeker nu! Ik kijk vol trots naar de Brabantse nuchterheid en de veerkracht van jong en oud. Ik hoop van harte dat ieder zijn stem gebruikt!

Karel van Soest

burgemeester gemeente Boxmeer