Help het BHIC bij het opzetten van de coronacollectie van Brabant

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Help het BHIC bij het opzetten van de coronacollectie van Brabant

Help het BHIC bij het opzetten van de coronacollectie van Brabant

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch roept mensen op materiaal in te leveren dat een beeld geeft van de coronacrisis in onze provincie. Het coronavirus heeft op dit moment zo veel invloed op onze samenleving, dat we ons dit nog lang zullen herinneren. Het BHIC wil graag informatie verzamelen, zodat historici over 50 of 100 jaar ook nog kunnen onderzoeken hoe wij deze crisis hebben meegemaakt en wat er gebeurde in onze samenleving. We vragen daarom aan iedereen, Brabanders, organisaties en bedrijven uit deze regio, om foto’s, filmpjes en documenten in te sturen die iets zeggen over deze tijd. Een selectie daarvan zal worden opgenomen in de collectie van het BHIC.

Wat zoekt het BHIC

Het BHIC zoekt materiaal dat deze periode in onze provincie typeert: bijvoorbeeld persoonlijke documenten, foto’s, tekeningen, brieven, briefkaarten, pamfletten, digitale platforms en filmpjes van het dagelijks leven. Archivaris Miel Jacobs van het BHIC licht dat toe: “Hoe beleeft een verpleegkundige of arts in Ziekenhuis Bernhoven in Uden of bijvoorbeeld het Amphia Ziekenhuis in Breda deze uiterst moeilijke periode? Hoe ervaren ouderen het gemis van familieleden en het zwaaien op afstand? Hoe houdt een docent contact met zijn/haar leerlingen en hoe kijkt een dominee naar het vieren van een kerkdienst op afstand? Waardoor verandert het thuiswerken familierelaties? Maar ook materiaal over de invulling van bijzondere feestdagen is van harte welkom. Alles waarvan je kunt bedenken dat het interessant is om te lezen voor historici uit latere tijden - en dat zijn juist ook de dagelijkse beslommeringen - willen we verzamelen.”   

Wat kunt u doen?

Inwoners, organisaties en bedrijven uit heel Brabant kunnen materiaal per post sturen naar het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC), o.v.v. ‘Coronacollectie’, Postbus 81, 5211 NW  ’s-Hertogenbosch. Dit kan ook digitaal via: https://coronacollectie.bhic.nl. U vindt daar ook een formulier waarmee u gemakkelijk bestanden kunt uploaden en verzenden en informatie over het materiaal dat het BHIC zoekt en aan welke eisen het moet voldoen. Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem dan contact op via coronacollectie@bhic.nl. 

BHIC