Herstel openbaar groen wegens extreme droogte

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Herstel openbaar groen wegens extreme droogte

Herstel openbaar groen wegens extreme droogte

Drie droge en hete zomers op rij hebben ervoor gezorgd dat veel planten, struiken en bomen het moeilijk hebben. Dit komt vooral door de extreme droogte waar we de afgelopen jaren mee te maken hebben. En dat zien we terug in onze gemeente: ca. 200 bomen en 3.600 m2 beplanting hebben het loodje gelegd. De vervangingswaarde hiervoor bedraagt € 200.000,-.

Bomen en andere beplanting zorgen niet alleen voor een aantrekkelijke uitstraling, maar zorgen ook voor schaduw, zuurstof én CO2- opname. Het draagt bij aan de gezondheid van mens en dier. Natuurlijk maakt de boom niet het hele jaar door goede vrienden. Zo verliest het zijn blad in de herfst, wat soms tot ergernis leidt. Gelukkig maakt de boom dit vervolgens weer goed in tijden van piekneerslag, door het regenwater op te vangen, vast te houden en zo de afstroom te vertragen. Deze bijdrage zou pas écht zichtbaar worden als de boom er niet meer was.

Bij het kiezen van plant- en boomsoorten houden we rekening met de verandering van het klimaat. In de koelste 40% van onze gemeente zal de gevoelstemperatuur vanaf 2050 tot 4 graden hoger liggen. Doen we niets dan kan de gevoelstemperatuur tot 12 graden hoger liggen. Daarom is het belangrijk dat het openbaar groen hersteld of vervangen wordt. Denk hierbij aan soorten die meer schaduw geven en beter tegen de droogte kunnen. Een voorbeeld hiervan is de plataan, deze boom biedt veel schaduw en is uitermate geschikt om toe te passen tegen hittestress. Wist je dat een boom gelijk kan staan aan tien airco’s? Dat komt door verdamping via de bladeren, ook wel evapotranspiratie genoemd.

Wethouder openbare ruimte Jeu Verstraaten: ‘Met het herstel van ons openbaar groen is er in de toekomst minder uitval van beplanting en bomen. Zo zijn we een stap dichterbij een klimaatbestendige gemeente’’.

Wegwerkers bezig met planten in de berm