Het tweetalig boekje stuurt kinderen op ontdekkingsreis door de grensstreek

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Het tweetalig boekje stuurt kinderen op ontdekkingsreis door de grensstreek

Het tweetalig boekje stuurt kinderen op ontdekkingsreis door de grensstreek

Als onderdeel van het grensoverschrijdende project Dynamic Borders is er een tweetalig kleur-, handwerk- en puzzelboekje ontwikkeld.

De hoofdrolspelers Lisa en Jan - twee buurkinderen, bij wie de Duits-Nederlandse grens door hun tuinen loopt - ontdekken de projectregio met geheel nieuwe ogen. Spelenderwijs leren ze de projectpartners uit Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze kennen. Op hun fantastische tocht tussen Rijn en Maas varen ze op een magische papieren zeilboot, praten ze met dieren, vliegen ze op betoverde fietsen, worden ze ridders en prinsessen en ontdekken ze de lekkerste lekkernijen van de regio. Het praktijkboekje nodigt basisschoolleerlingen uit om te kleuren, inkt te maken van bloemen en te raden waar het eten vandaan komt dat nodig is voor de heerlijke pannenkoeken, waarvoor ook een recept met regionale ingrediënten bestaat.  Aan het einde van de reis is één ding zeker: er valt hier nog veel te ontdekken.

Het boekje is pedagogisch op kinderen getest en is goed ontvangen door kinderen aan de Duitse en Nederlandse kant.  De eenvoudige en korte teksten, de afbeeldingen en de puzzels laten de kinderen de aantrekkingskracht van hun eigen regio ontdekken. De regio rond de partnergemeenten kenmerkt zich door een afwisselende natuur met veel water, bos en heide.

In samenwerking met het bedrijf Kompliment - Design & Marketing uit Goch zijn de projectpartners erin geslaagd een boekje uit te geven dat kinderen ook dichterbij brengt bij wat er midden in Europa te beleven is en toch ver weg van de drukte van alledag in de ongerepte natuur.  De focus ligt ook op “eten”. Want de kinderen moeten ook zeker genieten van de regionale lekkernijen zoals asperges of aardbeien.

De boekjes worden binnenkort door de zes partnergemeenten verspreid onder de basisscholen in hun eigen gemeente. Tenslotte wil men de kinderen iets bijbrengen over het project, de regio en de regionale specialiteiten. Het deelnameboekje is als download beschikbaar op de website www.dynamic-borders.eu

De totstandkoming van het Duits-Nederlandse boekje is een schoolvoorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking: hier worden kinderen, die de toekomst van de regio zijn, op een speelse manier in meegenomen.

presentatie boekje

Foto onderschrift: Burgemeester Manon Pelzer, Bergen, (linksvoor op de foto), Ilka Mohr van het bedrijf Kompliment Design und Marketing uit Goch (rechtsvoor op de foto) zijn trots met burgemeester  Wim Hillenaar, Cuijk, burgemeester  Ulrich Francken, Weeze, Willibrord van Beek, Gennep, Khalid Rashid, Weeze, burgemeester  Hans Teunissen, Gennep, burgemeester Ulrich Knickrehm, Goch en burgemeester  Karel van Soest, Boxmeer op de uitgave van het nieuwe boekje.

Het INTERREG-project Dynamic Borders

In het INTERREG-project Dynamic Borders werken de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze grensoverschrijdend samen. Samen pakken ze de vraagstukken arbeidsmarkt, toerisme en agrifood op.  Het project, dat wordt uitgevoerd in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland, wordt financieel ondersteund door de betrokken gemeenten en bedrijven, maar ook door de provincies Limburg, Noord-Brabant en het MWEIM NRW (Ministerie van Economie, Energie, Industrie, MKB en Ambachten).  Dynamic Borders wordt ondersteund door het INTERREG-projectmanagement van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.