Meer woninginbraken tijdens de donkere dagen

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Meer woninginbraken tijdens de donkere dagen

Meer woninginbraken tijdens de donkere dagen

Politie en gemeenten Maas & Leigraaf: blijf alert en meld verdachte situaties!

Inbrekers grijpen de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te slaan. In de donkere maanden – oktober tot en met maart – zijn zij minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan in de zomer. Samen met politie en andere partijen – zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid – vragen de gemeenten in het gebied Maas & Leigraaf juist in deze periode extra aandacht voor het risico op woninginbraken. De gemeenten Sint Anthonis, Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert, Boekel, Landerd en Uden vertegenwoordigen samen een gebied met ruim 156.000 inwoners. De actie past in de landelijke campagne ‘het Donkere Dagen Offensief’ en moet ervoor zorgen dat burgers zich bewuster worden van wat zij zélf kunnen doen om de kans op een woninginbraak te verkleinen. Daarnaast vragen politie en gemeenten inwoners sneller melding te maken van verdachte situaties.

WhatsApp Buurtpreventie

Behalve in de gemeente Mill en Sint Hubert – waar het aantal woninginbraken niet alleen laag is, maar zelfs daalt – is het aantal woninginbraken in het hele gebied Maas & Leigraaf de afgelopen jaren toegenomen; zeker in de herfst- en winterperiode. Politie en gemeenten in het gebied Maas & Leigraaf werken samen om woninginbraken te voorkomen. Zo zal de politie op momenten extra aanwezig zijn in wijken of focusgebieden waar het aantal woninginbraken hoger is dan gemiddeld. Om woninginbraken en andere overlast tegen te gaan, starten ook steeds meer buurten met WhatsApp Buurtpreventie. Onderzoek heeft aangetoond dat hiervan een duidelijk werking uitgaat. Voor een optimaal gebruik en goede werking van deze WhatsApp Buurtpreventie bestaan landelijke, uniforme huisregels. Deze zijn terug te vinden op www.wabp.nl.

Camera in Beeld

Op de digitale kaart ‘Camera in Beeld’ kan de politie zien waar camera’s hangen. Dit zijn bekendgemaakte publieke camera’s, camera’s van particulieren en bedrijven en camera’s van het openbaar vervoer. Het kan gebeuren dat camera’s waarmee ondernemers of burgers hun panden of goederen bewaken, een deel van de openbare weg ‘in beeld hebben’. Dit is soms niet te voorkomen en de wet staat dit dan ook toe. De politie kan tijdens een onderzoek via de digitale kaart van Camera in Beeld beelden bekijken en in één oogopslag zien welke camera’s zicht hebben op de openbare weg en dus mogelijk iets hebben geregistreerd van een verdachte situatie. Camera in Beeld draagt op deze manier echt iets bij aan de opsporing. Hoe meer burgers en ondernemers hun camera’s aanmelden via www.politie.nl/themas/camera-in-beeld, hoe effectiever de opsporingsdiensten er gebruik van kunnen maken.

Hang- en sluitwerk

Vooral in oudere woningen is goedgekeurd hang- en sluitwerk van belang; hang- en sluitwerk dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Er is inbrekers tenslotte alles aan gelegen om zich zo snel mogelijk toegang tot een woning te verschaffen en daarna weer zo snel mogelijk uit beeld te zijn. Gecertificeerd hang- en sluitwerk bemoeilijkt dit. De kans is groot dat een inbreker een woning met deugdelijk en gecertificeerd hang- en sluitwerk overslaat. Meer info op www.politiekeurmerk.nl