Open brief zustersteden

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Open brief zustersteden

Open brief zustersteden

Onderstaande gezamenlijke open brief is een initiatief van burgemeester Marcus Ehm van onze Duitse zusterstad Sigmaringen. Ik steun dit initiatief van harte, omdat (tijdelijk) uit het oog, zeker niet uit het hart betekent. Daarbij zullen we de samenwerking in Europa ook meer dan ooit nodig hebben.

Burgemeester Karel van Soest

Brief:

Het Schengenakkoord werd 25 jaar geleden een feit. Op 25 maart 1995 werden de grenscontroles in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Portugal afgeschaft. Oostenrijk werd in 1998 toegevoegd.

In deze 25 jaar groeide de Europese Gemeenschap, ontwikkelden zich vele vriendschappen en hechte partnerschappen en economische relaties. Samenwerkingen waarop we tot op de dag van vandaag dankbaar terugkijken en waarvan we gaandeweg veel geleerd hebben.

Al voor die tijd legde de stad Sigmaringen veel internationale contacten die tot op de dag van vandaag zijn uitgegroeid tot diepe vriendschappen. Feldkirch (Oostenrijk), Boxmeer, Thann (Frankrijk) en Sigmaringen (Duitsland) delen nog steeds een hechte en op partnerschap gebaseerde vriendschap.

Nu, 25 jaar nadat de grens werd geopend, leven we allemaal met de gevolgen van het coronavirus. Het virus stelt Europa voor grote uitdagingen, de pandemie heeft ingrijpende gevolgen voor ons dagelijks leven. Grenzen moesten gesloten worden, contact en uitgaansverboden werden opgelegd, de economie kwam bijna tot stilstand.

Daarom willen we op dit moment solidariteit en cohesie tonen.

Samen komen we op voor een verenigd en vreedzaam Europa. Een Europa waarin mensen  elkaar steunen en vooral in tijden van crisis, solidariteit tonen met hun medemensen. Zelfs in moeilijke tijden blijven we samen een.

Vanuit onze verschillende gemeentes wensen we iedereen veel gezondheid toe.

Dr. Marcus Ehm

Stad Sigmaringen