Succesvol energiecafe Maashees

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Succesvol energiecafe Maashees

Succesvol energiecafe Maashees

Brabant woont slim logoHet energiecafe in Plein 27 in Maashee, was weliswaar de minst bezochte van de zes energiecafe’s tot nu toe, gezien de grootte van het dorp was de opkomst prima. En de bezoekers verlieten met een tevreden gevoel en tal van energieke ideeën de avond.

Avondvoorzitter Arthur Hofstad beet namens de gemeente Boxmeer het spits af en ging nader in op het energiegebruik van Maashees, dat aan de behoorlijk hoge kant was. Ook vertelde hij over de achtergronden van de energie-ambities van de gemeente Boxmeer, die straks naadloos over zullen gaan in die van de fusiegemeente Land van Cuijk. Als uitsmijter hield hij de Maashezers voor dat ze, om als dorp in één klap energieneutraal te worden, ze ongeveer één windturbine (van 3 MW) nodig hadden, óf 25.000 zonnepanelen, óf één waterkrachtcentrale van 250 kW.

Maar buiten die aandacht voor duurzame energie ging het natuurlijk hoofdzakelijk om energiebesparende maatregelen in en om huis. Daartoe hield Erwin Van Geyn van het regionale energieloket Brabant Woont Slim een presentatie en lieten de aanwezige bedrijven IndiECO uit Boxmeer, zonnepanelenbedrijf Hoezen uit Holthees en Duits Isolatie uit Nijmegen zien wat zij de inwoners van Maashees te bieden hadden. Ook de gemeentelijke duurzaamheidslening kwam aan bod. Steeds meer inwoners maken hiervan gebruik bij het treffen van energiebesparende en andere duurzame maatregelen. De zeer aantrekkelijke, lage rente van zo’n 1,5% maakt dat de maandelijkse besparingen op de energierekening vaak hoger zijn dan de maandelijkse terugbetaling.

Ook de Cuijkse EnergieCoöperatie CEC was uitgenodigd om te vertellen over de successen die zij al geboekt hebben met een tweetal zonneprojecten in Cuijk en de voordelen die de leden van hun coöperatie daarbij behalen. Het aanbod van CEC om Maashees te ondersteunen bij het opzetten van een eigen coöperatie werd enthousiast ontvangen, dus wie weet heeft Maashees binnenkort een eigen coöperatie!

Aan het eind van het energiecafe vond de verloting plaats van de gratis Brabant Woont Slim Energiescan, ter waarde van ruim €400,-. Deze werd gewonnen door de heer Jans.

De energiecafe’s passen in het duurzaamheidsprogramma van de gemeente waarin het doel is om in 2045 energieneutraal te zijn. De woningen nemen daarbij een groot deel (ruim 30%) van het totale energiegebruik voor hun rekening. Met informatieavonden zoals de energiecafe’s, maar ook met de duurzaamheidslening, probeert de gemeente dit energieverbruik te verminderen.

Weten welke maatregelen voor u interessant zijn? Kijk eens op www.brabantwoontslim.nl