Veertig bedrijven doen mee aan taalwerkstage

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Veertig bedrijven doen mee aan taalwerkstage

Veertig bedrijven doen mee aan taalwerkstage

Maar liefst veertig bedrijven in de regio doen inmiddels mee aan het project ’Werk en Vergunninghouders’ dat in oktober vorig jaar startte op initiatief van de afdeling sociale zaken van de gemeente Boxmeer en Sint Anthonis. In het Boxmeerse gemeentehuis was donderdag een bijeenkomst om de betrokken ondernemers te bedanken.

Het project is opgestart om met behulp van een stage van 3 maanden de kansen van vergunninghouders op de arbeidsmarkt te vergroten, taal en inburgering te versnellen. Vergunninghouders zijn asielzoekers die een verblijfvergunning hebben. Inmiddels hebben 50 mensen een taalwerkstage kunnen doen, zijn daar nog mee bezig of zijn vanuit het eerste gesprek een opleiding begonnen. Door de grote inzet van de betrokken bedrijven zijn er al mooie resultaten geboekt. 9 stagiairs hebben direct daarna een baan gevonden, 2 zijn met een traject bij IBN gestart en 3 zijn na de stage met een opleiding begonnen.

Wethouder Willy Hendriks-van Haren: “Ik ben heel trots op dit project en de goede resultaten die hiermee behaald worden. Deze goede resultaten hadden zonder de inzet van de ondernemers en hun medewerkers niet behaald kunnen worden. Het enthousiasme van de vele ondernemers die aan dit project meewerken is echt hartverwarmend.”

Geelen Beton in Wansum heeft inmiddels  taalwerkstagiairs onder zijn hoede genomen. Daarvan hebben er zelfs meerdere binnen het bedrijf een baan aangeboden gekregen.

Technisch directeur Niels van der Hulst: “Voor ons was het een kans om invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is een gemakkelijke manier voor een bedrijf om een bijdrage te leveren aan de toekomst van mensen die alles kwijt zijn geraakt. Het heeft ons ook veel gebracht, zoals goede nieuwe medewerkers. Binnenkort nodigen we weer  nieuwe taalwerkstagiairs uit”.

Ook Michel Janssen van telefoonwinkel Welcom Bij Janssen uit Boxmeer heeft goede ervaringen met de taalwerkstage. “Je weet natuurlijk toch niet goed wat je kunt verwachten. Een van onze stagiairs had voor de oorlog een telefoonwinkel in Syrië. Hij bleek technisch echt heel bekwaam, de moeilijkste reparaties had hij in no time voor elkaar. Hij heeft nu een contract voor 20 uur, zodra  hij klaar is met zijn verplichte inburgeringscursus neem ik hem graag fulltime in dienst”.

Uiteraard bieden de gemeenten Boxmeer en Sint Anthonis zelf ook stageplaatsen aan.

Meer taalwerkstageplaatsen zijn van harte welkom. Wilt u als ondernemer meer informatie of ook meewerken aan dit project? Neem contact op met Mariëtte Smeitink of Silvia Giesberts van de afdeling sociale zaken gemeente Boxmeer en gemeente Sint Anthonis 0485 585911

Bijeenkomst

Wethouders Nicole Lemlijn en Willy Hendriks- van Haren op de bijeenkomst voor ondernemers die deelnemen aan het project.