Waarschuwing: betaal niets voor een afspraak bij de gemeente

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Waarschuwing: betaal niets voor een afspraak bij de gemeente

Waarschuwing: betaal niets voor een afspraak bij de gemeente

Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat bij meerdere gemeenten in Nederland klachten binnen komen van inwoners die zijn opgelicht door de website afspraakloket.nl.

De website afspraakloket.nl vraagt om gevoelige persoonlijke informatie en € 19,95 voor het maken van een afspraak bij een gemeente. De afspraken die zijn gemaakt worden niet doorgegeven aan de desbetreffende gemeente. Gemeente Boxmeer werkt NIET samen met deze website.

Wees alert en betaal niet! U kunt gewoon gratis een afspraak maken bij uw gemeente.

Bemiddeling voor uittreksels 

Ook zijn er bedrijven die bemiddelen voor bijvoorbeeld het aanvragen van een uittreksel. Ga niet met deze bedrijven in zee. De kans is groot dat u uw uittreksel niet ontvangt en veel teveel betaalt.

Burgerservicenummer doorgeven? Niet doen!

Maar dat is niet alles: het doorgeven van je burgerservicenummer is om tal van redenen een buitengewoon slecht idee. Zeker omdat je dit soort afspraken net zo makkelijk - en bovendien gratis! - rechtstreeks zelf met je gemeente kunt regelen, is het simpelweg niet nodig om twintig euro te betalen aan een website die ook nog eens persoonlijke informatie zoals je burgerservicenummer verlangt.

Kwaadwillenden kunnen een hoop schade aanrichten met je burgerservicenummer, en identiteitsfraude is dan ook een reëel gevaar. Met je burgerservicenummer in combinatie met je naam en geboortedatum kunnen fraudeurs bijvoorbeeld leningen afsluiten.
Ons advies? Je betaalt geld voor iets dat je zelf gratis kunt regelen en je hoeft in dat geval ook geen persoonlijke informatie te verstrekken aan een derde partij. Hoewel deze partij in theorie best dergelijke diensten mag aanbieden tegen een vergoeding, zijn er inmiddels signalen waaruit blijkt dat afspraken na betaling helemaal niet worden doorgegeven aan de gemeente, en dat is natuurlijk in de verste verte geen goed teken. Voor ons reden genoeg om uit de buurt van deze site te blijven en zeker geen afspraak via Afspraakloket.nl in te plannen.