Wat kan er vanaf 11 mei?

Home > Inwoners > Nieuwsberichten > Wat kan er vanaf 11 mei?

Wat kan er vanaf 11 mei?

Welke maatregelen worden verruimd per 11 mei 2020?

 • Iedereen mag buiten sporten (inclusief lesgeven), mits er 1,5 meter afstand wordt gehouden. Die afstand geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar. Wedstrijden, gezamenlijke kleedkamers en douches zijn verboden. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar geldt nog steeds dat buiten sporten onder begeleiding gebeurt.
 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is per 11 mei 2020 weer mogelijk. Het gaat om onder andere: rijinstructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat). Uitgesloten zijn nog sekswerkers. Als de ontwikkeling in de publieke gezondheid dit toelaat, zouden zij mogelijk vanaf 1 september 2020 weer aan het werk kunnen.
 • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek. Ze nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.
 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen hun deuren.

Waardoor is er per 11 mei 2020 in die sectoren ruimte voor versoepeling van de maatregelen?

De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer en de openbare ruimte. Je gaat er in je eentje heen. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. 

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juni 2020?

 • Terrassen met zitplaatsen aan tafels waarbij 1,5 meter afstand kan worden gehouden zijn weer toegestaan.
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen binnen open, onder voorwaarden:
 1. een maximum van 30 personen en 1,5 meter afstand (voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal);
 2.  bezoekers moeten reserveren of zich aanmelden;
 3. vooraf vindt een check plaats om in te schatten of er risico’s zijn.
 • Musea en erfgoed met een publieksfunctie mogen op basis van reservering open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.
 •  Het voortgezet onderwijs gaat (gedeeltelijk) open.

Wat gaat er sowieso veranderen per 1 juni 2020?

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarbij is er geen check vooraf mogelijk. Daarom is iedereen verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen. Hiermee beschermt u andere reizigers.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 15 juni?

Afhankelijk van de ontwikkeling kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Voor het hoger onderwijs wordt de komende periode in kaart gebracht wanneer en hoe zij te zijner tijd weer open kunnen. Scholen nemen maatregelen om drukte in de spits zoveel mogelijk tegen te gaan, bijvoorbeeld door schooltijden aan te passen.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 juli?

Als we het virus onder controle houden, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken, en bij parken, natuurgebieden en stranden weer open. Ook hoopt het kabinet dat het maximumaantal bezoekers kan worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Wat gaat er naar verwachting veranderen per 1 september?

Als alles nog steeds goed gaat, gaat de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, sportkantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Ook zijn alle binnen- en buitensporten dan weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Kijk ook voor de laatste informatie op de website van de Rijksoverheid.